Deutsch / English
Deutsches Staatstheater Temeswar

Scufiță Roșie, Scufiță Roșie!

Un musical-basm pentru întreaga familie
de Ernst A. Ekker
Regia: Marina Tiron Emandi

POVESTEA

Ce se poate întâmpla, când Scufita Rosie se îndrãgosteste de Lup? Cãci Scufita Rosie nu mai e fetita aceea cuminte, care doreste sã-i ducã Bunicii prãjituri si leacuri. Dupã ce se lasã cu greu convinsã sã porneascã la drum, Scufita noastrã face cunostintã în pãdure cu un Lup rocker, care în cele din urmã - fiind mereu urmãrit de vânãtorii cei rãi - gãseste refugiu tocmai la Bunica. Aceasta îl înveseleste, cei doi joacã împreunã cãrti si danseazã twist. Dupã numeroase aventuri ajunge si Scufita Rosie, care va sti sã se foloseascã de sansa reîntâlnirii cu Lupul cel frumos. Musicalul-basm pentru întreaga familie readuce pe scenã atât de îndrãgitele personaje ale basmului Scufita Rosie, care istorisesc de astã datã noile lor pãtanii într-un ritm alert si plin de veselie, cu multã muzicã, dans si voie bunã.

AUTORII

Ernst A. Ekker (1937-1999) a devenit cunoscut ca autor de cãrti pentru copii, de piese pentru televiziune si teatru radiofonic, precum si ca libretist de operã. Absolvent al studiului isotirie, germanisticii si anglisticii, Ekker - originar din Viena - debuteazã cu volumul Ciresoaica sare în aer (1966). Numeroasele sale cãrti pentru copii au fost traduse în peste 20 de limbi. A realizat librete pentru lucrãri muzicale cum ar fi Topãitorii din Cetate (1985), Secretul lui Columb (1991), Ooh, Pinocchio (1994). Ekker a obtinut numeroase distinctii, printre care Premiul Austriac pentru Carte pentru Copii si Premiul Orasului Viena pentru Literaturã pentru Copii. Serghei Dreznin s-a nãscut în 1955 la Moscova. Între 1988 si 1999 a realizat si montat la Viena unsprezece lucrãri muzicale, dintre care amintim 1000 sori - sau Dr. Jockel la putere, sau musicalul Romeo si Julia la Sarajevo. Printr-o cooperare între Viena si Moscova a luat nastere în 1991 Cross-Roads - micile tragedii ale lui Puskin, iar productia Sansonete si satire din Theresienstadt s-a jucat de peste 100 de ori în Austria, Germania si Elvetia. Dreznin, pianist si compozitor, traieste din 1998 în SUA si lucreazã la ora actualã la o nouã productie în New York.

REGIZOAREA


Marinei Tiron Emandi - care dispune de o experientã de 30 de ani în domeniul teatrului - scene românesti de primã importantã îi datoreazã peste 45 de montãri de opere, operete si piese de teatru. Vastul sãu repertoriu în teatrul muzical cuprinde lucrãri de la Puccini la Verdi si de la Johann Strauss la Imre Kalman. Marina Tiron Emandi este cadru didactic universitar la Facultatea de Muzicã din cadrul Universitãtii de Vest din Timisoara. În 1993 a coordonat lucrarea de diplomã a absolventilor Academiei de Muzicã Monte Carlo di Lucca (Italien) cu Madama Butterfly de Puccini.


Premiere: 13 martie 2006, 14:00

Besetzung

Scufita Rosie
Daniela Török

Mama
Isolde Cobeţ

Lupul
Boris Gaza

Bunica
Ida Jarcsek-Gaza

Povestitoarea
Dana Borteanu

Un vânãtor
Rareș Hontzu
Andrei Hansel
Lumini
Adrian Suru


Regia artisticã
Marina Tiron Emandi

Coregrafia
Karina Reitsch

Decoruri si costume
Traian Zamfirescu (a.G.)

Aranjamente muzicale
Ioan Opra

Pressestimmen

"Musicalul-basm pentru întreaga familie" e într-adevãr o încântare pentru toti cei prezenti, indiferent de vârstã. [...] Regizoarei Marina Emandi Tiron, renumitã datoritã montãrilor sale de operã, operetã si teatru, care semna cu putin timp în urmã regia operei Carmen, de Bizet, la Opera Nationalã Românã din Bucuresti, îi reuseste trecerea la spectacolul pentru copii fãrã dificultate. Montarea Scufitei, plinã de vioiciune si culoare, dezvãluie un suflet tânãr, apropiat de lumea copiilor. [...] În decorul pãdurii redus pânã la esentializare se întâlnesc o Scufitã Rosie cam distratã (Daniela Török) si un Lup aflat pe fugã (Boris Gaza). [...] Cei doi tineri actori - si asta se observã la prima vedere - îsi joacã rolurile cu nespusã plãcere. Scufita Rosie, cam rãsfãtatã, care vrea sã se bucure de copilãrie, si Lupul, ce se manifestã fãrã retineri, ceea ce din nou îi face vizibil plãcere, conving în jocul actoricesc, asemenea Idei Jarcsek-Gaza, a cãrei poftã de joc generatoare de optimism nu e cu nimic mai prejos decât cea a colegilor sãi mai tineri." (Banater Zeitung, 26 aprilie 2000)


Banater Zeitung, 26 aprilie 2000

#teatrusigur